Pieczony maślany pstrąg z cytryną i pietruszką

Autor 28.7.14 , , , , , ,

Wczoraj pisałam o tym, że w kwestii zakupów nic mnie póki co nie kusi, nic nie krzyczy do mnie Mamo!, niczego nie potrzebuję.
Cóż, najwyraźniej nie dotyczy to wina.
Poszłam wczoraj do sklepu, miałam jasno sprecyzowaną listę zakupów.
Krewetki, kapcie, krem do rąk, sól do kąpieli, spinka do włosów.
I owszem, wszystkie te rzeczy kupiłam. Ale oprócz nich do koszyka wpadły jeszcze 3 butelki wina.
Chłop mój nie był zbyt zadowolony, kiedy usłyszał "Targaj to".
Zapasy wina mam obecnie dość pokaźne, zważając na moją bardzo małych rozmiarów kuchnię, na pewno powyżej 10 butelek. 
Dzisiaj przepis na pstrąga, dodam jeszcze, że kiedy poszłam po tego pstrąga do sklepu, to przy okazji kupiłam też spódnicę, faceci chyba nigdy tego nie zrozumieją ;)



Składniki:

  • dwa nieduże wypatroszone pstrągi
  • cytryna
  • czosnek
  • masło
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz



Formę żaroodporną smarujemy masłem.
Pstrągi również nacieramy masłem, do środka ryby wkładamy plasterki twardego masła, plastry cytryny, posiekaną natkę.
Posypujemy delikatnie solą i pieprzem.
Na wierzchu również układamy dodatki, tylko już bez soli i pieprzu.
Układamy ryby w naczyniu, pieczemy przez 25-30 minut w temperaturze 180 stopni.
Podajemy z ulubionymi dodatkami.



PODOBNE POSTY

7 komentarze

Nie zamierzam tolerować złośliwości i chamstwa,
takie komentarze będą usuwane.
Proszę o wykazanie się kulturą osobistą, dziękuję.