Brownie z masłem orzechowym
Ostatnio był na blogu przepis na podstawową wersję brownie z mlecznej czekolady.
Dzisiaj brownie trochę odmienione, bo lekko słonawe.
Każdy, kto próbował podobnego połączenia wie, że słodki i słony smak doskonale się uzupełniają.
Nie wszystkim to odpowiada, fakt, ale fani masła orzechowego powinni być takim ciastem zachwyceni.
U mnie zostało zjedzone, zanim zdążyło wystygnąć ;)
Składniki na formę keksówkę:
- 100 g czekolady deserowej
- 100 g masła
- 100 g cukru
- 50 g mąki
- pół słoika masła orzechowego
Masło razem z czekoladą roztapiamy w kąpieli wodnej.
Cukier ucieramy z jajkiem.
Łączymy składniki, dosypujemy mąkę.
Wykładamy masę do formy, na to wykładamy masło orzechowe.
Pieczemy przez 25-30 minut w 180 stopniach.
3 komentarze
Nie probowalam ale zgodze sie, ze smak slony i slodki idealnie wspolgraja ze soba.
OdpowiedzUsuńSpróbuj koniecznie! Na bank Ci posmakuje :)
UsuńBardzo lubię połączenie słodkiego i słonego smaku. Najbardziej smakują mi słone paluszki z dżemem truskawkowym :D
OdpowiedzUsuńBrownie zrobię na najbliższe spotkanie z koleżankami :)
Nie zamierzam tolerować złośliwości i chamstwa,
takie komentarze będą usuwane.
Proszę o wykazanie się kulturą osobistą, dziękuję.