Brownie z masłem orzechowym

Autor 10.7.14 , , , , , ,

Ostatnio był na blogu przepis na podstawową wersję brownie z mlecznej czekolady.
Dzisiaj brownie trochę odmienione, bo lekko słonawe.
Każdy, kto próbował podobnego połączenia wie, że słodki i słony smak doskonale się uzupełniają.
Nie wszystkim to odpowiada, fakt, ale fani masła orzechowego powinni być takim ciastem zachwyceni.
U mnie zostało zjedzone, zanim zdążyło wystygnąć ;)



Składniki na formę keksówkę:

  • 100 g czekolady deserowej
  • 100 g masła
  • 100 g cukru
  • 50 g mąki
  • pół słoika masła orzechowego



Masło razem z czekoladą roztapiamy w kąpieli wodnej.
Cukier ucieramy z jajkiem.
Łączymy składniki, dosypujemy mąkę.
Wykładamy masę do formy, na to wykładamy masło orzechowe.
Pieczemy przez 25-30 minut w 180 stopniach.

PODOBNE POSTY

3 komentarze

  1. Nie probowalam ale zgodze sie, ze smak slony i slodki idealnie wspolgraja ze soba.

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię połączenie słodkiego i słonego smaku. Najbardziej smakują mi słone paluszki z dżemem truskawkowym :D
    Brownie zrobię na najbliższe spotkanie z koleżankami :)

    OdpowiedzUsuń

Nie zamierzam tolerować złośliwości i chamstwa,
takie komentarze będą usuwane.
Proszę o wykazanie się kulturą osobistą, dziękuję.